Form Follows Fun*
DREAMSCAPE çalıştaylarına ilgi duyduğunuz için teşekkür ederiz.
- Mekan ve bina tasarlamaktan zevk alıyorsanız
- LEGO bloklarıyla oynamayı seviyorsanız
- VR ortamında tasarım yapma fikri size heyecan veriyorsa,
3 saatlik çalıştaylarımıza katılmanızdan memnuniyet duyarız. Katılım tüm İTÜ Mimarlık Fakültesi akademisyen ve lisans / lisansüstü öğrencilerine açıktır.
* Biçim eğlenceden sonra gelir.
DREAMSCAPE hakkında
DREAMSCAPE projesi ile mevcut tasarım pratiklerini inceleyerek, kullanıcıların sanal gerçeklik (VR) ile doğrudan içindelik ve etkileşim kurabilecekleri, fiziksel mekanın sınırlamalarını kaldıran yeni bir tasarım platformu oluşturmayı hedefliyoruz.
DREAMSCAPE platformunun sanal dünyanın dijital imkanlarıyla, mimari tasarım ve eğitim süreçlerine yeni potansiyeller ve düşünme biçimleri kazandıracak bir ortam yaratmasını bekliyoruz.
Çalıştay Adresi · İTÜ Taşkışla Kampüsü, 1. Kat, Kürsü 223
Tarih · Mart 2020
Arş. Gör. Oğuz Orkun Doma
Prof. Dr. Sinan Mert Şener
Bu çalıştay kapsamında katılımcıların tek başına veya diğer katılımcılarla işbirliği halinde yürüteceği çalışmalar:
- Verilen bir tasarımın fiziksel ortamda LEGO bloklarıyla inşa edilmesi
- Verilen bir tasarımın VR ortamında LEGO benzeri bloklarla inşa edilmesi
- Fiziksel ortamda LEGO blokları kullanılarak yeni bir tasarım yapılması
- VR ortamında LEGO benzeri bloklar kullanılarak bir yeni tasarım yapılması
DREAMSCAPE çalıştaylarında kullanılan LEGO Architecture Studio serisi bloklar.
Görsel: LEGO Group
Çalıştay öncesi kavramsal arkaplana biraz aşina olmak isteyebilirsiniz.
Modern mimarinin yapı taşları
Yapı setleri ve inşa oyuncakları, modern dünyanın şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Bu oyuncaklara modernizmin yapı taşları demek abartı olmaz. Frank Lloyd Wright, Le Corbusier, Buckminster Fuller gibi mimariye yön veren pek çok isim anasınıfı eğitimi almış ve burada Alman pedagog Friedrich Fröbel’in tasarladığı geometrik yapı elemanları olan Froebel blokları ile oynamışlardır.
Frank Lloyd Wright, 1957’de yazdığı A Testament adlı anı kitabında bu bloklarla olan ilişkisini şöyle anlatır: “Birkaç sene boyunca yuvadaki o masada oturup küple, küreyle, üçgenle, bu yumuşak ahşap akçaağaçtan mamül bloklarla oynadım. Hepsi hâlâ parmaklarımın ucundadır. Çok geçmeden baktığım her şeyde tezahür etmekte olan konstrüktif tasvirlere karşı hassas hâle geldim. Artık bu şekilde görmeyi öğrendikten sonra tabiatın vaka-i adiyelerini çizmeyi umursamıyordum. Tasarlamak istiyordum.”
Frank Lloyd Wright’ın mimar ve oyuncak tasarımcısı oğlu John Lloyd Wright tarafından tasarlanan Wright Blokları. Fröbel bloklarından farklı olarak birbirine geçmeli bir tasarıma sahiptir. Görsel: Spencer Hopkins, 2013.
Kopenhag LEGO World’de tanıtılan LEGO Architecture serisi.
Neden LEGO iyi bir tasarım veya eskiz aracıdır?
“Sınırlamaları olduğunu biliyorum, ancak LEGO’nun doğasında olan pikselleştirme işimize yarıyor – LEGO fikir geliştirmek için uygun bir malzeme. İkinci özelliği, hızlı olması: eğer işe yaramazsa, onu parçalayıp nispeten hızlı şekilde yeniden kurabilirsiniz. Üçüncüsü, insanlar malzemeyi tanıyor çünkü herkes onunla büyüdü. Onu seviyorlar çünkü LEGO’lar eğlencelidir, en ciddi araştırmaları bile daha katlanılır kılan bir neşe unsuru vardır, bu yüzden arkasındaki psikoloji çok faydalıdır. Son olarak da ortaya çıkan yapılar çok estetiktir: yanına bir insan modeli koyun, form aniden bir binaya dönüşür. LEGO hayal kurmanıza izin verir: onda bir bina görürsünüz, ancak tamamen tanımlanmamıştır. İçinde yüksek derecede bir soyutlama vardır. Öğrencilerim LEGO ile çalışmayı çok seviyor, çok hızlı bir şekilde modeller oluşturup denemeler yapabiliyorlar ve bunu hala çok pahalı olan 3D maket üretimiyle ile karşılaştırdığınızda nispeten ucuzlar.”
Winy Maas, MVRDV
TU Delft Mimarlık Fakültesi’nde The Why Factory’nin düzenlediği PoroCity öğrenci sergisi üzerine Christopher Turner ile ropörtaj
Kendisi de bir mimar olan LEGO hayranı Adam Reed Tucker tarafından ünlü modern mimari eserlerinin LEGO’larla yeniden yorumlanması ile oluşan setler, firma tarafından LEGO Architecture serisi olarak ticari ürüne dönüştürülmüştür.
Yapım ipuçları
Bina ya da strüktürler tasarlarken kullanışlı olabilecek birkaç yapım tekniği önerisi sayesinde yaratıcılığınızı bloklara daha iyi aktarabilirsiniz.
Kilit örgü
Parçaları üstüne ya da altına gelecek başka bir parçayla kilitlerseniz, yapımınız daha taşıyıcı ve rijit olur. Bunun için tuğla örgüsündeki gibi derzleri şaşırtabilir, ya da altta veya üstte söve gibi uzun elemanlarla parçaları kilitleyebilirsiniz.
Yanlamasına yapım
Temel LEGO yapım tekniği parçaları üst üste yerleştirmektir. Yeni özel elemanlar sayesinde artık bu bir zorunluluk değildir. SNOT (stud not on top, düğmesi üstte olmayan) yapım ve parçaları sayesinde, yatay ve düşey elemanları bir araya getirebilirsiniz.
Parçalı yapım
Geniş ve uzun parçaları ana strüktürün üzerine yapmak bazen zorluk yaratabilir. Tasarımı parçalar halinde yapıp düşeyde sonradan bir araya getirmek daha pratik olabilir.
“Beyler, merakımı uyandırmıştınız, şimdi dikkatimi de çektiniz.”
– CALVIN CANDIE, DJANGO UNCHAINED (2012)
DREAMSCAPE ile farklı bir tasarlama deneyimi yaşayın.
İlham alın
Bjarke Ingels Group, MVRDV, Sou Fujimoto Architects, REX ve daha pek çok başarılı mimari stüdyo, mimari tasarımlar için kavram geliştirme aşamasında LEGO’ları bir araç olarak kullanmaktadır. Bazı ünlü mimarların, kavramsal soyut modeller tasarlamak için LEGO parçalarını kullanırken ifade biçimlerinizi güçlendirebilecek mimari prensip ve tasarım süreçlerine yaklaşımlarına bakalım:
Ölçek
REX Architecture
Mekan ve Kesit
Sou Fujimoto Architects
Modüller ve Tekrarlama
SOM
Yüzeyler
MAD Architects
Kütle ve Yoğunluk
Tham & Videgård Arkitekter
Bölüm için kaynak: Christopher Turner (ed.). 2014. LEGO Architecture Studio: Create your own architecture. Danimarka: The Lego Group.
“Uzakları görebiliyorsam, devlerin omzunda durduğum içindir.”
– SIR ISAAC NEWTON, 1676
DREAMSCAPE’in geliştirmesine katkıda bulunmak ister misiniz?
DREAMSCAPE bilimsel araştırma projesi kapsamındaki katılımcılı çalışmalar, İTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler İnsan Deneyleri Etik Kurulu tarafından 27.11.2017 tarihli 64 numaralı başvuru kapsamında uygun bulunmuştur. (İTÜ BAP Proje ID: 41269 · Proje Kodu: MDK-2018-41269)
Çalıştaya katılım tamamen gönüllülük esasına göre olup, katılımcılardan çalışma kapsamında elde edilen her türlü bilgi gizli tutulacak ve sadece katılımcıların izni ile ve yalnızca bilimsel araştırma amacıyla kullanılacaktır. Toplanan verilerde katılımcıların kimliği anonimleştirilerek, yalnızca yaş, cinsiyet ve eğitim durumu kaydedilecektir.
LEGO, LEGO Architecture ve LEGO logosu LEGO Group tescilli markalarıdır. DREAMSCAPE projesi LEGO Group tarafından desteklenmemektedir.